Novinky

          • Ukázka první pomoci ve 4. třídách

          • V pátek 22. března měli žáci čtvrtých možnost seznámit se s pravidly laické první pomoci. Pod dohledem záchranářky se dozvěděli vše potřebné o kardiopulmonální resuscitaci, vyzkoušeli si na figuríně nepřímou srdeční masáž a zopakovali si postup pro přivolání první pomoci. Zajímavostí byl automatizovaný externí defibrilátor, který mohou děti a jejich rodiče použít na veřejných místech a pomoci tak ještě před příjezdem záchranné služby. Seznámili se také s pravidly 5T i aplikací „záchranka“. Součástí bylo i společné povídání o různých zdravotních rizicích, která mohou číhat na každém rohu. Na závěr paní záchranářka zodpověděla všetečné otázky dětí a přislíbila další návštěvu.

            Vojtěch Balusek a vyučující 4. tříd

          • Beseda v knihovně – 4. A

          • Dnes jsme s žáky 4. A navštívili knihovnu v Občanském centru, kde jsme si vyslechli velmi poutavou besedu a Velikonocích a jejich zvycích. Dozvěděli jsme se vše o jednotlivých dnech pašijového týdne a jak se v různých částech světa slaví Velikonoce. Moc děkujeme paní Škrabalové, která si na nás udělala čas a předala nám spoustu zajímavých informací. Po besedě jsme ještě s dětmi navštívili místní knihovnu, z které si někteří žáci již odnášeli zajímavé knižní tituly. Teď už se můžeme těšit na krásné svátky jara.

            Monika Březinová

          • Pálení čarodějnic – prosba o pomoc😊

          • Vážení rodiče, dovolujeme si Vás oslovit v souvislosti s nadcházející velkou akcí školy pořádanou ve spolupráci se SRPŠ, tedy pálení Čarodějnic, která je naplánována na úterý 30. 4. 2024. Rádi bychom přijali nabídku některých rodičů, kteří projevili při loňské akci zájem vypomoci na stanovištích. Stanoviště komplet připraví přidělení učitelé, kteří budou zároveň jeho garanty a se vším poradí a pomohou. Na Vás by zbyla příjemná úloha, tedy v čarodějnickém dress codu dohlížet, pomáhat a odměňovat naše děti, a to v čase od 15:00 do 17:30 hod. K ruce Vám budou po celou dobu 1-2 žáci z vyšších ročníků. Ideální by bylo, kdyby se hlásily dvojice rodičů – dobrovolníků. V případě, že by se přihlásilo více rodičů, vybereme z každé třídy 2-4 rodiče a určitě Vás budeme všechny včas informovat.

            Zájemce prosím odepisovat a dotazy směřovat do 14. 4. 2024 pouze na tento email: kasalkova@zsstipa.cz. Uveďte Vaše jméno, třídu Vašeho dítěte, kontaktní mail a tel. číslo na Vás.

            Děkujeme a těšíme se, že posílíte naše řady a zase si to všichni pořádně užijeme 😊
               

            Za organizační čarodějnický výbor Mgr. Šárka Kasálková

          • Exkurze Barum Continental, 5. třídy

          • Ve středu 20. 3. 2024 žáci 5. tříd, dostali mimořádnou příležitost, navštívit jednu z největších společností Zlínského kraje. Čekal nás bohatý program na celé dopoledne, kterým nás provedli ředitel Libor Láznička a finanční ředitel Jan Černošek. Měli jsme výjimečnou možnost navštívit i místa, kde se běžně exkurze nekonají. Viděli jsme samotnou výrobu od začátku až do konce, sklady, roboty, videa k různým výročím a celkově jsme mohli nasát atmosféru fabriky, kterou si málo kdo z žáků dokázal představit. Moc děkujeme za obohacující dopoledne a velmi milý přístup.

            Kristýna Kvasničková, Marcela Spáčilová

          • Velikonoční tvoření na Burešově – 4. A

          • V úterý 19. března 2024 jsme s dětmi ze 4. A opět navštívili babičky a dědečky na Burešově, abychom se společně připravili na nejkrásnější svátek jara a to Velikonoce. Vyráběli jsme vajíčka a šili velikonoční zajíčky a slepičky. Ve zbytku času si děti s babičkami vybarvovaly velikonoční omalovánky a řešily různé rébusy, které si pro babičky a dědečky samy vymyslely. Bylo to moc pěkné dopoledne. Už se těšíme na další setkání.

            Monika Březinová

          • Okresní kolo Geologické olympiády a exkurze do Národního muzea

          • Přestože pro mnohé deváťáky je geologie strašákem, našlo se i letos několik odvážlivců, kteří se zúčastnili Geologické olympiády. A odvaha se vyplatila. Nejen, že velká část z nich postoupila do okresního kola a následně do kola krajského, ale podařilo se nám také obsadit první tří místa. Na třetím místě v okresním kole se umístil František Chalupník z 9. A, druhé místo patří Tomáši Vykopalovi z 9. B a nejlepší „geoložkou“ zlínského okresu se stala Magdaléna Žáčková z 9. B. Gratulujeme!

            V rámci přípravy na krajské kolo žáci také navštívili geologickou expozici Národního muzea v Praze.

            Viola Altová Orlíková

          • Setkání Ekotýmů v Lesní školce ve Velíkové

          • Ve čtvrtek 14. března se uskutečnilo v lesní školce ve Velíkové setkání pěti ekotýmů (dva ze Zlína, Ostrožské Lhoty, Šumperku a Hulína). Děti i pedagogický doprovod si vyměnili spoustu zkušeností a poznatků z jejich práce na školách. Součástí setkání byly i hry a prohlídka celého ekocentra.

            Lubomír Klátil
            Foto: Maxmilián Ondra a Lubomír Klátil

          • Podpis partnerské dohody – Erasmus+

          • Naše škola se od letošního roku účastní programu Erasmus+, prostřednictvím kterého se budou moci žáci naší školy zapojit do mezinárodního projektu, na kterém budeme spolupracovat se základní školou v Plešivci na Slovensku. Náš projekt nese název Karpatský ekosystém: bohatství a rozmanitost. V březnu došlo k setkání zástupců obou škol, kde se vedoucí pedagogové seznámili a ředitelé podepsali partnerskou dohodu.

            Lukáš Novák

          • Okrskové kolo recitační soutěže v Lukově

          • V úterý 12. 3. 2024 proběhlo okrskové kolo recitační soutěže v Lukově. Setkali se zde žáci z Lukova, Štípy, Kašavy a Fryštáku. Naši školu reprezentovali: Samuel Vlasatík, Jan Chytil (oba 1. tř.), Anna Michalíková, Kryštof David (oba 3. tř.), Petr Štosek (4. A), Slavomír Klátil (5. B). Zajímavostí bylo, že si děti losovaly pořadí v každé kategorii a vždy si vytáhly číslo 1 a 6. Ze soutěže jsme neodešli s prázdnou. V obrovské konkurenci si 2. místo s postupem do krajského kola odnesl Slavomír Klátil, krásné 3. místo patří Anně Michalíkové a další dvě třetí místa nám utekla o jeden bod. Na 4. místě se tedy umístil Samuel Vlasatík  a Kryštof David. Všem soutěžícím gratulujeme a děkujeme, že tak vzorně a s úspěchem  zastupovali naši školu.                                                                  

            Šárka Kasálková 
             

          • Koncert žesťových nástrojů – 3. A a 3. B

          • Co jsou žestě? Tak na tuhle otázku žáci ze 3. A a 3. B už znají odpověď. Tubu, trubky, lesní roh, to všechno jsme viděli a slyšeli. Nejvíce se nám líbila hudba z filmů amerického studia Universal. Na koncert jsme se všichni pěkně oblékli. Podívejte se, jak nám to slušelo.

            Alena Romanová a žáci 3. A a 3. B

          • Exkurze do ekocentra Sluňákov

          • V úterý 5. března 2024 se náš celý ekotým zúčastnil exkurze do ekocentra Sluňákov nedaleko Olomouce. Děti si prohlídly celé zařízení a v první části hrály hry. Následovala prohlídka celého venkovního areálu, tato prohlídka byla spojena s dalšími hrami. Nejzajímavější pro děti byl praktický výzkum fauny v rybníčku u zdejšího mokřadu. Pomocí sítěk a s gumáky na nohou vylovily spousty zajímavých živočichů, které si prohlédly a následně pustily zpět. Akce byla zakončena obědem. Počasí nám úplně nepřálo, ale i taky byli všichni spokojeni.

            Mgr. Eva Vlasatíková, Mgr. Vojtěch Balusek, Mgr. Lubomír Klátil

          • Laboratorní práce 7. A  

          • V přírodopise jsme se začali učit o rostlinách a první kapitola se zabývá studiem zelených řas a mechů. Využili jsme tedy příležitosti a pokusili jsme se pod mikroskopem sledovat stavbu těchto rostlin. Děkuji všem za vzorný průběh hodiny 😊. 

            Marcela Jurajdová 

          • Lyžařský výcvikový kurz – Karlov pod Pradědem

          • V neděli 11. února 2024 jsme se společně se spolužáky ze 7. tříd vypravili na lyžařský výcvikový kurz do Karlova pod Pradědem. Cesta byla dlouhá, ale rychle utekla. Po příjezdu jsme se ubytovali a vybalili si věci na pokojích. Zanedlouho následovala večeře a večerní program, který si pro nás připravili učitelé. V pondělí dopoledne jsme vyrazili na svah, kde jsme se rozřazovali do skupin. Odpoledne jsme pak začali naplno lyžovat. V úterý a ve čtvrtek jsme lyžovali 2 hodiny dopoledne a 2 hodiny odpoledne. Ve středu byl odpočinkový den a krásné počasí nás vyhnalo alespoň na procházku. Šli jsme na Kapličkový vrch. Kopec nahoru nám dal celkem zabrat, ale po cestě zpátky jsme se za odměnu stavili do místního obchodu. Poté nás jako každý den čekala teplá večeře a večerní program, který už jsme měli na starost my, žáci sedmých třid. Po večerním programu jsme se s kamarády navštěvovali na pokojích. Večerku jsme měli nastavenou na 22 hodin. V pátek dopoledne jsme lyžovali, pak si vše zabalili do tašek a kufrů a už nás čekal jen oběd a cesta domů. Ubytování na Horské chatě se nám líbilo. Celý týden utekl jako voda a všichni jsme si ho neskutečně užili. Jsme si jistí, že na něj budeme ještě dlouho vzpomínat.

            Valentýna Bučková a Nela Štěpánová, 7. B

          • Raketou na Mars😊 – 4. B

          • Při hodině pracovních činností si děti vyrobily různá kosmická tělesa a dalo jim to zabrat. Chlapci pak přišli s nápadem, že jejich raketa, no, spíš jen její vrchní část odletí do vesmíru 😊... Protože šlo o “nebezpečný pokus” vyrazili jsme i s raketou do terénu. Štěpán upozorňuje: “Ustupte, prosím, běžte radši dál, za chvíli poletíme”... Namíchat potřebné ingredience, zatřepat, uzavřít, moment překvapení  a... ale jo, letělo to, ale muselo se tomu trochu pomoci 😊.... Děkujeme kapitánovi Štěpánovi a dalším výzkumníkům za super zábavu, všichni jsme se pobavili.

            Šárka Kasálková

      • Přihlášení