Novinky

          • Návštěva MFF pro děti a mládež 6. A

          • V pondělí jsme navštívili Zlínský filmový festival. Byli jsme v GAC na filmu Léto, kdy jsem se naučila létat. Film uvedl Roman Vojtek. Na začátku filmu jsme dostali hlasovací kartičky a mohli jsme film na závěr ohodnotit. Děj filmu se odehrával v Chorvatsku na ostrově Hvar. Čtrnáctiletá Sofia jela z Bělehradu se svou panovačnou babičkou k tetě. Ze začátku se jí to vše zdálo jako nejhorší noční můra, později se ze všeho vyklubaly ty nejlepší prázdniny na světě. Poté, co projekce skončila, jsme šli do parku a potkali jsme známé osobnosti. Velmi se nám dopoledne líbilo a příště bychom chtěli zase.

            Ludmila Fojtíková, Ema Pekařová a Klára Nováková

          • Byli jsme opět u toho – 62. Zlín Film Festival   

          • Žáci 2. a 3. tříd se již podruhé zúčastnili slavnostního zahájení filmového festivalu v Kongresovém centru ve Zlíně. Nechyběl červený koberec, pohádkové postavy lidské velikosti a světla kamer a fotoaparátů.
            Nejdříve nás uvítal při vstupu Roman Vojtek spolu s režiséry filmu. Premiéru filmu Cesta do Tvojzemí nám představil Jan Čenský a Dana Morávková. Jedná se o zcela nový film pro děti, který jsme zhlédli jako úplně první diváci.
            Máme všichni velký kulturní zážitek, který si budeme ještě chvíli pamatovat! 😊

            Kristýna Kvasničková

          • Římanky ve škole 

          • Dívky ze VI. B si chtěly na vlastní kůži vyzkoušet, jak se cítily Římanky ve starověku ve svých tógách. Vytvořily si nejen krásné modely, ale i účesy a ozdobily se šperky, které podtrhly jejich půvab. Přenesly se o několik tisíc let zpět proti proudu času a možná o něco hlouběji pronikly do učiva, které v dějepisu probíráme. 

            Dívky ze VI. B a Pavlína Matějíčková 

          • Kašavský běh

          • XXIV. ročník – 17. 5. 2022

            Po velmi dlouhé odmlce jsme se konečně mohli zúčastnit regionální sportovní soutěže. Byl to tradiční přespolní běh, který uspořádala Základní škola Kašava.

            Naši školu reprezentovalo 24 žáků. V silné konkurenci devíti ZŠ se neztratili a získali mnoho cenných umístění. Z nich nejhodnotnější vybojovala Veronika Láčíková, která svým výkonem stanovila dokonce nový traťový rekord 🏆. Vše najdete v příloze. 

            Na závěr chci jen poděkovat organizátorům za velmi pěkné závody a hlavně pak všem našim závodníkům za výbornou reprezentaci naší školy.

            Medailová umístění:

            🥇místo:
            Veronika Láčíková – kategorie 4. – 5. roč.
            Denisa Krčková – kategorie 6. – 7. roč.

            🥈 místo: 
            Stanislav Vorel – kategorie 6. – 7. roč.
            Tereza Manďáková – kategorie 8. – 9. roč.
            Jonáš Bobál – kategorie 8. – 9. roč.

            🥉místo: 
            Martina Dědková – kategorie 8. – 9. roč.
            Miroslav Sovadina - kategorie 8. – 9. roč.


            Štěpán Hložek

            Foto: Jonáš Bobál a Petra Krajčová – děkujeme!

          • 12. ročník Eko-olympiády

          • V úterý 18. května proběhl na naší škole již dvanáctý ročník Eko-olympiády. Tento rok se zúčastnil velký počet žáků. Soutěžilo se ve čtyřech oblastech – ekologie, ochrana přírody, botanika a zoologie. Jako zpestření měli žáci možnost vidět výukový program pracovníků ze Zoo Zlín. Soutěž proběhla za pěkného počasí a vítězové si odnesli krásné ceny od Zlínského kraje, Veolie a města Zlína. Moc děkujeme všem soutěžícím, učitelům, všem, kteří se na Eko-olympiádě podíleli a také sponzorům.

            Eva Vlasatíková

            Foto: Tereza Plášková – děkujeme!

          • Přírodověda může být i zábava 

          • Žáci pátých ročníku si vyzkoušeli, jak je důležité chránit si své smysly, formou her. Na vlastní kůži zjistili, jak těžké je orientovat se v prostoru bez pomoci zraku, jak vybíravý mají jazýček, co všechno cítí jejich nos a jak moc je důležitý hmat a vše co hmatem z okolí vnímáme. Moc jsme si tyto hodiny užili a spoustu věcí se naučili. A hlavně, že si musíme vážit svého zdraví a svých smyslů.

            Monika Březinová

          • Zkoumání pomocí smyslů v hodině přírodopisu

          • Součástí učiva osmých tříd přírodopisu jsou také smysly. Proto jsme si naše smysly navzájem vyzkoušeli. Děti si do hodiny přírodopisu přinesly různé pochutiny (koření, čokoládu, česnek, cibuli...). Ty potom se zavázanýma očima ve dvojici zkoumaly. Někteří žáci na sebe byli hodní a ohleduplní a někteří si to doslova užívali. Bylo to něco jiného a doufám, že se to dětem líbilo.

            Eva Vlasatíková

          • CAN YOU SPELL IT, PLEASE?

          • Ve středu 11. 5. se na naší škole uskutečnila soutěž v hláskování anglických slov pro 4. a 5. třídy. A jaké zapeklité úkoly čekaly na naše soutěžící? Nejdříve to byl diktát jednotlivých písmen, poté hláskování tří vylosovaných, různě dlouhých slov a nakonec vyhláskování slovíčka na obrázku. Přestože se v průběhu soutěže objevila dlouhá, složitá slova obsahující nejméně oblíbená písmena, pro zúčastněné nebyl ani jeden z úkolů žádnou překážkou. Výsledky všech dvanácti dětí byly velmi vyrovnané a několikrát proto muselo dojít k napínavému rozstřelu. Po konečném sečtení všech bodů si krásné ceny odnášeli tito soutěžící:

            4. ročník

            1. místo: Eliška Burdová (4.B)

            2. místo: Laura Seďová (4.B)

            3. místo: Sebastián Fridrich (4.A)

            5. ročník

            1. místo: Lukáš Beníček (5.A)

            2. místo: Nela Štěpánová (5.B)

            3. místo: Jakub Večeřa (5.B)

            Vítězům ještě jednou gratulujeme!

            Pavla Kolomazníková, Lenka Machálková, Pavel Hanulík

          • Zápis pro děti z Ukrajiny

          • Zápis do naší školy pro děti z Ukrajiny proběhne ve středu 15. 6. 2022 ve 13.00 - 15.00.

            Kritéria:

            • spádovost
            • rejstříková kapacita školy
          • Den Země

          • 29. května jsme mimo jiné oslavili na naší škole také Den Země. Žáci pátých tříd si totiž pro své mladší spolužáky připravili celou řadu činností, které nám připomínají, jak moc je pro nás všechny Země důležitá. Všechny aktivity byly vedeny zábavnou formou a ukazovaly, co se v přírodě dělat nesmí a co jí naopak pomáhá. Celá akce potrhuje také skutečnost, že na naší škole jsou děti od raného věku vedeny k ekologickému myšlení. Všem páťákům děkujeme za vzornou přípravu a doufáme, že jsme si všichni uvědomili a připomněli, že naše planeta je jen jedna a pro náš život i život budoucí nenahraditelná.

            Vojtěch Balusek, Monika Březinová, Jan Krhůtek

          • Divadelní představení pro první stupeň

          • Bývá zvykem, že žáci prvního stupně navštíví divadelní představení. Letos si však divadlo připravili sami žáci. Pro své mladší spolužáky je totiž secvičili a sehráli žáci z 5. A, kteří za svou odvahu sklidili bouřlivý potlesk.

            Vojtěch Balusek, Monika Březinová

          • Pálení čarodějnic 2022 – fotogalerie a video

          • V pátek 29. 4. 2022 se po dvouleté přestávce uskutečnilo tradiční Pálení čarodějnic. Celé odpoledne se velice vydařilo. Díky tomu, že nám přálo počasí, přišel do areálu školy opravdu hojný počet návštěvníků. Děti všech věkových kategorií si užily spoustu soutěží a zábavy. Naši žáci si společně s učiteli připravili hudební, divadelní a taneční vystoupení. Své umění nám přijely ukázat tanečnice z taneční skupiny Orianadance a také Fryštácké mažoretky.

            Pobavili nás Železný Zekon a komik Jiří Sadila. K tanci a poslechu zahrály skupiny Štípská smršť a Záhumenní street band. Nemohlo chybět ani tradiční zapálení vatry a upálení čarodějnice.

            Na samém závěru večera se nám předvedla skupina Boca Fuego se svojí ohňovou show. Velké poděkování patří všem, kteří se na této vydařené akci jakýmkoliv způsobem podíleli. 


            Renata Světlíková

            Akce se uskutečnila díky finanční podpoře Statutárního města Zlína.


            Foto: Lukáš Novák, Marek Kazík (dron) a Tomáš Bobál, Video: Maxmilián Ondra

          • Týden laboratorních prací 

          • Poslední dubnový týden jsme hodiny přírodopisu (7. ročníky), chemie (8. ročníky + 9. ročníky) a fyziky (7. ročníky) věnovali laborování. Hodiny to byly velmi zábavné a pro některé žáky asi i hodně náročné. 

            Sedmáci se ve fyzice statečně poprali s tlakem a vytvořením “hustého koktejlu”. V přírodopise jsme mikroskopovali části krytosemenných rostlin – květy, listy, pylová zrna apod. Někteří žáci se poprvé v životě mohli podívat například na samčí a samičí pohlavní orgány květu, tyčinky a pestíky. 

            Chemii v osmých třídách jsme si zpestřili měřením pH kyselin a zásad. Žáci pomocí indikátorových papírků zjišťovali pH jednotlivých surovin. ​​​​​​​

            Ani deváťáci nezůstali pozadu. Jejich úkolem bylo určování organických a anorganických látek u surovin, které si přinesli. Následně vytvářeli nad svíčkou krásné obrázky a pokud obrázek zhnědnul, mohli určit přítomnost uhlíku a že se jedná o organickou látku. ​​​​​​​​​​​​​

            Marcela Jurajdová

          • Výlet do Brna – 5. třídy

          • Ve středu 13. dubna 2022 jsme se s našimi pátými třídami vypravili do Brna, kde naším cílem byla hvězdárna. Zde jsme navštívili planetárium s programem Úžasné planety. A úžasné to opravdu bylo! Než jsme si pustili tento zajímavý dokument o planetách Sluneční soustavy, poznávali jsme hvězdné nebe nad námi. V Brně jsme však také navštívili vědecké centrum VIDA, kde jsme si vyzkoušeli simulovat různé přírodní zákonitosti a hravou formou jsme se seznámili s přírodními vědami. Všem žákům děkujeme za příkladné chování a myslím, že všichni zúčastnění byli s výletem náležitě spokojeni.

            Vojtěch Balusek a Monika Březinová

      • Přihlášení